Medence születése:

Az alább látható fotósorozat képekben meséli el egy medence születésének történetét. Bemutatjuk hogyan zajlik a gyakorlatban a medencék helyének kialakítása, a medence telepítése, a gépészeti berendezések kiépítése, stb. Az alábbi képsorozatot egyik ügyfelünk készítette és az ő engedélyével tesszük most közzé.

A medence telepítésének egyik legfontosabb mozzanata a medence helyének kiásása. Amennyiben a megrendelő úgy kéri, akkor az általa kijelölt helyen szakembereink elvégzik a szükséges földmunkálatokat, a munkagödör kiásását, a csővezetékrendszer telepítését, stb. Mostani képsorozatunkon jól látható milyen eszközök, munkagépek szükségesek ezekhez. Fontos a medence helyének kijelölésekor hogy az a munkagépek által megközelíthető legyen és hogy a már korábban telephelyünkön elkészült medence bejuttatásához elegendő hely legyen.

A munkagödör kialakítása:

A medence leendő helyét, azaz a munkagödröt nagy tapasztalattal rendelkező szakembereink gép segítségével ássák ki. A kiemelt földet igény szerint teherautóval másik helyre szállítják.

A munkagödör kiásása után a nagy gépekre már nincs szükség. A gépek használata során óhatatlanul némi kiásott föld kerülhet azokra az útvonalakra ahol a gépek mozogtak. Ezt a szétszórt földet természetesen eltakarítjuk. A további műveleteket, a kisebb korrekciókat emberi erővel oldjuk meg.

A kész munkagödör:

Az alábbi képek a már elkészült munkagödröt mutatják. Némi földkupac még maradt a helyszínen, mivel a medence behelyezése után azt vissza kell tölteni, ezzel kitöltve a medence és a munkagödör között maradt szabad területet. Miközben várjuk a medence érkezését, befejezzük a bejárók takarítását is.

Fal beomlás:

Sajnos váratlan, nem kívánt helyzetek mindíg adódhatnak, ahogy ez most is megtörtént. Valószínűleg a laza talajszerkezet miatt a munkagödör egyik oldalfala leomlott. Ezért is fontos hogy a munkagödör kiásását úgy időzítsük hogy ne teljen el túl sok idő a kiásás és a medence lehelyezése között. De csapatunk ilyen helyzetekre is fel van készülve, így a beomlást követően azonnal korrigálni tudjuk a hibát, egy támfal tartó lehelyezése segítségével. Természetesen a tartót a medence behelyezése és a köztes üreg feltöltésekor kiemeljük.

Alap betonozás, csövezés

Mielőtt a medencetest megérkezik, ki kell alakítani a medence alapját, és el kell végezni a szükséges csövek lefektetését. A medence alatti betonréteg teljesen vízszintes így biztosítva a medence stabil állását. A medencetest és a betonaljzat közé hőszigetelő anyag kerül, mely csökkenti a medencevíz kihűlésének lehetőségét. Ezt követően beépítjük a csőrendszert mely összeköttetést biztosít a medence és a szűrő(k) között.

A medencetest beemelése:

A már korábban a telephelyünkön elkészült medencetestet saját teherautónk szállítja a helyszínre. Természetesen vannak olyan esetek mikor a medence mérete, vagy egyéb okok miatt nincs lehetőség szállításra. Ilyenkor a medencét alkotó elemeket a telephelyünkön méretre vágva készítjük elő, majd a tényleges összeszerelés a helyszínen történik.

A medence beemeléséhez a megrendelőnek a feladata hogy segítséget adjon, mivel a medencetest mérete és súlya miatt sok ember kell annak mozgatásához.

Az alábbi képsorozat jól mutatja miért is kell ennyi ember egy hasonló medencetest lehelyezéséhez.

Medence szerelvények:

Miután a medencetest stabilan fekszik végleges helyén, kezdődhet a szerelvények bekötése. Ilyenkor kerül be a szkimmer, a befúvónyílások, stb., majd a már előre lefektetett csöveket összekötjük a medence szerelvényeivel.

Medence feltöltése:

Ha a szerelvények a helyükön vannak következhet a medencetest és a munkagödör közötti üreg földdel való feltöltése. Ebben a fázisban a medence vizét folyamatosan emeljük miközben vele párhuzamosan a föld visszatöltése szinkronban történik. Ez azért fontos, mert így kiegyenlítődik a víz nyomása a medencetest falán, ezáltal nem nyomódhat ki a medence fala (ha túl sok a víz), és a föld sem nyomhatja be a medencetest falát (ha kevés vagy nincs víz a medencében). A további stabil tartás miatt a visszatöltött föld cement és sóder keverékét, továbbá egyéb merevítést adó béléstesteket is tartalmaz. Így később annak megkötése után ha a medencéből leengedjük a vizet, az oldalfalat a föld nem nyomhatja be.

Térkövezés:

A medencetest elhelyezése és betöltése után igény szerint elvégezzük a terület műkövezését is.

Az utolsó simítások:

A kövezés után és pár apró simítás elvégzése után, a medence gyakorlatilag készen áll a fürdőzők fogadására. 🙂

A medencefedés:

Cégünk korszerű és megbízható medencefedést is készít a megrendelő igénye szerint. Az alábbi képsorok egy ilyen fedés telepítését mutatja be.